Μόρφου

Η περιοχή Μόρφου βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κύπρου. Είναι μια από τις πιο πλούσιες και όμορφες περιοχές του νησιού μας.

Την πεδιάδα της Μόρφου διασχίζει ο ποταμός Σερράχης και άλλοι μικρότεροι ποταμοί. Τα εύφορα εδάφη της, τα νερά και το κλίμα της τη βοήθησαν να γίνει μια από τις πιο αξιόλογες περιοχές της Κύπρου.

Η πρωτεύουσα της περιοχής είναι η Μόρφου. Πριν από την τουρκική εισβολή είχε περίπου 8000 κατοίκους. Εκεί λειτουργούσαν τρία δημοτικά σχολεία και άλλα τόσα γυμνάσια. Εκεί επίσης λειτουργούσε και το Γεωργικό Γυμνάσιο και μέχρι το 1957 το Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου. Ύστερα από τη μετακίνηση του Κολεγίου στη Λευκωσία, το χτίριο χρησιμοποιήθηκε στην περίοδο 1958-1970 από τη Σχολή Κωφαλάλων κι αργότερα ως Γραφείο Παιδείας. Από το 1973 η Μόρφου, με απόφαση της Ιερής Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, απόκτησε δική της μητρόπολη, τη Μητρόπολη Μόρφου.

To 1931 ιδρύθηκε το σωματείο «Διγενής Ακρίτας», που ανέπτυξε μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα (θέατρο, αθλητισμός, μουσική, κοινωνική και εθνική δράση) στην περιοχή κι αργότερα η ΑΕΜ (Αθλητική Ένωση Μόρφου), με παράλληλη αθλητική δράση

Κοντά στην κωμόπολη της Μόρφου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Σόλων και το Βουνί με το αρχαίο ανάκτορό του.Σύμψωνα με την παράδοση, η Μόρφου χτίστηκε από Σπαρτιάτες πριν από το δέκατο αιώνα π.Χ. Αυτοί λάτρευαν την Αφροδίτη Μορφώ, και απ' εδώ ίσως να πήρε και τ' όνομά του ο συνοικισμός.

Από τις 16 Αυγούστου 1974 η περιοχή Μόρφου είναι τουρκοκρατούμενη. Οι πρόσφυγες κάτοικοι της είναι σκορπισμένοι σ' ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Ποτέ δεν ξεχνούν την αγαπημένη τους Μόρφου και περιμένουν με αγωνία την ώρα της επιστροφής.

Πηγή: Βιβλίο Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι

(Υπουργείο Παιδείας, 1999)

Morfou